Biörn Riese

Under sin fyra decennier långa karriär har Biörn Riese bistått klienter från både offentlig och privat sektor inom flera olika branscher.

Biörn Rieses arbetar med bolagsstyrning och hållbarhet, med särskilt fokus på anti-korruption och riskhantering. Även om många av hans uppdrag är konfidentiella, har vissa fall, såsom utredningarna om TeliaSoneras investeringar i Uzbekistan och Nordeas kopplingar till Panama Papers, blivit offentligt kända.

Under en karriär som sträcker sig över fyra decennier har Biörn Riese bistått klienter från både offentlig och privat sektor inom en rad olika branscher. Rådgivningen har omfattat affärsmässiga och juridiska frågor enligt svensk och internationell lagstiftning, med fokus på transaktioner, omstruktureringar, bolagsstyrning, utredningar samt riskhantering och regelefterlevnad. Biörn Riese är rådgivare till styrelser i företag och organisationer. Han är också en flitigt anlitad talare vid seminarier och program som behandlar ämnen som etik, hållbarhet, utredningar och riskhantering.

Om Biörn Riese

Rankings

Under sin karriär har Biörn Riese rankats som ledande i sina respektive områden i ett stort antal publikationer, inklusive Chambers Global, Chambers Europe, IFLR 1000, Legal 500, PLC Which Lawyer, Who is Who Legal och BG Research.

Styrelseuppdrag i urval

(Pågående om inte annat anges)

Advokatsamfundets disciplinnämnd, Ledamot


SVCA:s Tillsynsnämnd, Ordförande


Swedbank AB, vice Ordförande


Institutet Mot Mutor, IMM, Ledamot


Stockholm Centre for Commercial Law, Ledamot


Heloos AB, Ordförande


Arvid Nordquist H.A.B., Ledamot


Min Stora Dag, Ordförande (ledamot 2013-2023, ordförande 2016-2023)


Stiftelsen Mercuri Urval, Ordförande (2016-2022)


Axis AB, Ordförande (2015-2021)


Utmärkelser i urval

Omvärlden är allt annat än statisk

Affärsjuridiken är liksom näringslivet dynamisk. Efter att ha arbetat med affärsjuridik under hela sin karriär har Biörn Riese en gedigen nationell och internationell erfarenhet från verksamheter i en rad branscher under såväl hög- som lågkonjunkturer samt kriser. Nedan kommer en tillbakablick över några för näringslivet avgörande händelser som engagerat Biörn Riese.

1980

Avregleringar och uppgång

Uppgången på 80-talet inleddes då den svenska kreditmarknaden avreglerades 1985. Det innebar att banker kunde bevilja lån utan hindrande regleringar från Riksbanken. Detta innebar i sin tur att möjligheten att finansiera sig med lån i praktiken blev tillgängligt, inte bara för företag utan även för privatpersoner. Som ett resultat ökade utlåningen mer än tillväxten i ekonomin. Under 1980-talet ökade fastighetsvärdena med uppemot 800 % och hyrorna med 300 % i Stockholm.

Bankerna ökade på kort tid även sin utlåning till andra finansinstitut som i sin tur bidrog med finansiering av den snabbt växande fastighetsmarknaden. Avregleringen gjorde det också möjligt för svenska företag att i en överhettad svensk marknad istället på samma prisnivåer investera i utlandsfastigheter; något som vid nästa kris skulle visa sig vara en mindre klok strategi.

Värdet på fastigheter, som kunde pantsättas för nya lån, ökade mycket kraftigt. Även bankerna påverkades. 1986 bildade Uplandsbanken och Sundsvallsbanken Nordbanken som senare togs över av statliga PK-banken. Gota Bank bildades samma år genom en sammanstagning av tre västsvenska banker. Några år senare slogs stora delar av sparbanksrörelsen ihop till Sparbanken Sverige.


”Under denna tid präglade företagsöverlåtelser och omfattande avtal för anläggningsleveranser verksamheten för många affärsjurister. Särskilt finans- och fastighetsbranscherna hade en mycket omfattade expansion.”
1990
Bild: DN och Svenska dagbladets löpsedlar torsdagen den 17 septemeber 1992. (Instagramkonto @historiskalopsedlar)

Fastighets- och bankkris samt förändringar av offentlig sektor

I augusti 1990 invaderade Irak Kuwait, vilket ledde till en kraftig ökning av oljepriserna och räntorna. Den oreglerade kreditgivningen, tillsammans med en fast valutakurs, skapade en grund för den finanskris som sedan följde. Finansbolag som hade lånat ut pengar till fastighetsinvesteringar hamnade i svårigheter och hösten 1990 tvingades finansbolaget Nyckeln att ställa in betalningarna på grund av stora skulder. Krisen spred sig sedan till bankerna som hade finansierat finansbolagen. Under hösten 1991 fick både Första Sparbanken och Nordbanken omfattande statligt finansiellt stöd för att överleva. Priserna på den kommersiella fastighetsmarknaden sjönk drastiskt och börsen sjönk med 40 %, vilket innebar slutet på spekulationsekonomin den gången.

Den svenska kronan hade länge haft en låst växelkurs och förtroendet för den svenska ekonomin var lågt. Riksbanken tvingades höja räntan vid flera tillfällen och i september 1992 nådde räntan 500 %. Efter en politisk omsvängning ansökte Sverige om medlemskap i EG i juli 1991, vilket var en del av regeringens krispaket för att återupprätta förtroendet för den svenska finanspolitiken.

Krisen i början av 1990-talet ledde till stora förändringar inom den finansiella sektorn. En Bankstödsnämnd skapades för att stödja banker som riskerade att gå under på grund av stora kreditförluster. Riksdagen beslutade i december 1992 om en bankstödsgaranti för att skydda bankernas fordringsägare mot förluster. Genom statligt ingripande undvek Nordbanken konkurs genom att statliga PK-banken tog över banken. Andra banker, som Gota Bank, hamnade i konkurs och avvecklades genom särskilda avvecklingsbolag. Statligt stöd och ingripande på 64 miljarder kronor hjälpte Sverige att komma ur krisen på bara några år. Samtidigt omvandlades flera statliga verksamheter till statligt ägda aktiebolag under 1990-talet, vilket var en del av en bredare privatiserings- och avmonopoliseringsprocess inom flera sektorer.


“Krisen i de olika bankerna och statligt ingripande ledde till mycket arbete för affärsjurister under den här perioden.”
1995
Bild: En av de första webbläsarna, Mosaic, 1993 (Bildmontage, Istockphoto, Charles Severanc / CC BY-SA 3.0)

Internet och den nya ekonomin

Internet slog igenom i mitten av 1990-talet.  Chefen för USAs centralbank Alan Greenspan talade om den nya ekonomin. Internet och mobiltelefoni förändrade arbetssättet radikalt. Perioden med ”tippexade” och faxade dokument var ett avslutat kapitel. Under en period i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet uppstod ett antal företag med fokus på Internet och mobiltelefoni. Värderingen av dessa företag ökade mycket hastigt även om den underliggande verksamheten oftast var förlustbringande. Ett antal av dessa företag börsnoterades snabbt med stigande kurser. Samtidigt ökade intresset för företag som kunde tillhandahålla konsulttjänster inom nya teknikområden och affärsmodeller.


“Ny teknik skulle förändra gamla affärsmodeller och IT-juridik blev ett nytt arbetsområde för affärsjurister. Från att alla tidigare arbetade med fastigheter, höll alla med IT-juridik och start-ups.”
2000

IT-bubblan spricker och ökad anglofiering av affärsjuridiken

I en tid med ny ekonomi och nya regler rusade IT-bolagen på världens börser. Våren 2000 skedde ett dramatiskt börsras drivet av en omvärdering av IT-företag, vilkas aktier då varit föremål för en omfattande spekulation. Från toppnoteringar efter kraftiga värdeökningar i början av mars 2000, sjönk värderingarna av dessa företag hastigt helt ihop. Strax därefter föll även värdena på Nasdaq i USA och en världsomspännande ny finanskrasch, denna gång kopplad till IT, var åter för handen. Transaktioner och stora outsourcingprojekt för industriföretag som ville lägga ut ansvaret för IT och annan verksamhet som inte var deras kärnverksamhet ökade vartefter.


“Samtidigt ökade anglofieringen av affärsjuridiken, särskilt inom M&A och finansjuridiken. Nya strategier som Due diligence och Controlled Auctions blev vanliga, tillsammans med Dual Tracks och VDD.”
2008
Bild: Lehman Brothers-företagsskylt till försäljning efter konkurs på Christie's. London. (© Jorge Royan / CC BY-SA 3.0)

Global finanskris och problem för biltillverkaren SAAB

Den globala finanskris som startade 2008 hade sitt ursprung i en bostadslånebubbla i USA och förvärrades sedan av Lehman Brothers krasch. I Sverige sjönk Stockholmsbörsens OMXS30-index med nästan 60 % från juli 2007 till oktober 2008. Riksbanken sänkte sommaren 2009 reporäntan drastiskt till en lägsta nivå om 0,25 %. Fastighetsmarknaden påverkades återigen med sjunkande priser efter en kraftig uppgång. Bostadsmarknaden upplevde en rörlig bolåneränta på 7 %. Trots att flera svenska banker hade investeringar i Lehman-instrument, behövde inga stora svenska banker då vidta extraordinära åtgärder.

Under samma period drabbades SAAB av den ekonomiska krisen. General Motors hade ägt hälften av SAAB sedan 90-talet och förvärvat resten under 2000-talet. SAAB hade redan lidit av förluster och krisen förvärrade försäljningen av bilar. I februari 2009 ansökte SAAB om företagsrekonstruktion, med GM som en av de största borgenärerna. SAAB såldes senare till det holländska företaget Spyker, men gick i konkurs 2011 efter flera rekonstruktioner.


“Affärsjuristernas inriktning och roller förändras med konjunkturer.”
2010
Bild: Presskonferens med HQ Banks likvidator, advokat Biörn Riese och Carnegies vd Frans Lindelöw, (TT)

Nischbanker med problem

I november 2008 förlorade Carnegie Investment Bank AB sitt banktillstånd på grund av finanskrisen och bedömdes som systemviktig. Riksgälden övertog ägandet av både banken och Max Matthiessen enligt ny lagstiftning samt fick aktier som pant för stödlån. Lehman Brothers krasch förvärrade Carnegies situation. Aktierna i båda bolagen överläts sedermera till Altor och Bure.

I augusti 2010 återkallade Finansinspektionen HQ Banks oktroj, vilket ledde till dess omedelbara likvidation. HQ Bank fusionerades med Carnegie Bank, som tog över allt ansvar. Fallet följdes av rättsliga processer där de åtalade friades i ett brottmål och en skadeståndstalan mot styrelseledamöter och revisorer ogillades, liksom ett yrkande om återbäring av tidigare vinstutdelningar. 


“Nischbankernas fallissemang sysselsatte många affärsjurister.”
2012

SAS problem förvärras

Under 2009 och framåt hade SAS genomfört olika sparpaket, men under sommaren 2012 fördjupades SAS kris ytterligare. I november lade SAS fram ytterligare ett sparpaket som bland annat innebar att personalstyrkan skulle minskas med 6000 personer och lönerna justeras nedåt för piloter och kabinanställda. SAS överlevnad ställdes på sin spets i de förhandlingar som följde mellan aktieägare, finansiärer och fackföreningar. Slutligen nåddes en uppgörelse mellan alla parter och krisen var över – för den gången. Den följdes sedan av flera kriser och sparpaket för SAS samt en ytterligare rekonstruktion som inleddes under 2023 och som slutligen även innebär förändringar på ägarsidan.

Bild: SAS-plan, (Istockphoto)
 Bild: Advokat Biörn Riese håller en presskonferens där granskningen av Telia Soneras etablering i Uzbekistan presenteras. (TT)

Korruptionsanklagelser mot Telia

Under hösten 2012 avslöjade SVTs Uppdrag Granskning att Telia hade betalat miljarder till den dåvarande uzbekiske diktatorns dotter Gulnara Karimova. Telia initierade en självständig granskning av vad som hänt. Resultatet av granskningen presenterades på en presskonferens i början av 2013.
 
Utredningen kunde inte slå fast att det förekommit bestickning eller brott mot penningtvättslagen. Kontrollen av personerna som Telia valt att göra affärer med hade dock varit mycket låg. Samtidigt med utredningen hade Riksenheten mot korruption inlett en förundersökning. Den ledde till att flera företrädare för Telia åtalades för mutbrott, men friades såväl i tingsrätt som i hovrätt. Telias uppgörelse med de amerikanska myndigheterna uppgick till ca 966 miljoner USD.


“I utredningen riktades allvarlig kritik mot brister på flera nivåer inom Telia. Den anti-korruptions policy som fanns hade inte implementerats i tillräcklig omfattning.”
2016
Bild: Nordea bankkontor (Istockphoto)

Panamapapper och anklagelser om penningtvätt

Under våren 2016 avslöjade SVTs Uppdrag Granskning en aggressiv skatteplanering som involverade Nordeas kunder. En informationsläcka från en internationell juristfirma i Panama City inkluderade kundinformation och epostmeddelanden. Nordea, särskilt i Luxemburg, hade kunder kopplade till advokatbyrån. Banken inledde en utredning under sommaren 2016. Läckan, känd som Panama Papers, följdes av andra som Paradise Papers, Russian Laundromat och Azeri Laundromat med kopplingar till andra banker.
 
Efter Danske Banks penningtvättsskandal 2019 ifrågasattes andra bankers eventuella problem. Efter utpekande i media tillsatte Swedbank en extern utredning. Finansinspektionen och amerikanska myndigheter inledde granskningar, och Swedbank fick en bot på 4 miljarder kronor efter Finansinspektionens utredning. De amerikanska utredningarna pågår alltjämt.

2017
Bild: Biörn Riese vid skrivbord (Fotograf Fredrik Persson)

Jurie grundas

Efter 33 år på vad som blev Nordens största byrå startade Biörn Riese ”Nordens minsta byrå” för att fortsätta med oberoende senior juridisk och strategisk rådgivning inom bolagsstyrning, hållbarhet med särskild fokus på anti-korruption och riskhantering.

Verksamheten omfattar områden där erfarenhet och oberoende är av avgörande betydelse. När så är lämpligt samarbetar Jurie med ytterligare expertis som ett uppdrag kräver.


”Nordens minsta advokatbyrå.”